SPECIALISTA NA PENALTY URČITĚ NEJSEM
SPECIALISTA NA PENALTY URČITĚ NEJSEM
13. 12. 2018

SPECIALISTA NA PENALTY URČITĚ NEJSEM

MICHAL VONDRKA

Specialista na penalty určitě nejsem, říká brankář Podolí. Na podzim chytil čtyři

Byl velkou oporou nováčka Pražská teplárenská přeboru. Na podzim pětkrát nedostal ani gól a i díky brankáři Michalu Vondrkovi přezimuje Podolí na sedmé příčce tabulky. Dokonce zneškodnil i čtyři penalty ze šesti, kterým čelil. Za svoji specialitu ovšem pokutové kopy nepovažuje. „Penalta se stejně dá jen špatně kopnout,“ říká Vondrka, který prozradil, čím se při penaltách řídí.

Podolí má za sebou v roli nováčka vcelku povedený podzim. Jaké je vaše hodnocení 7. místa?
Do přeboru jsme nešli s nějakými vyššími ambicemi. Hodně kluků tu soutěž ani nehrála. Ale nakonec se potvrdilo, že můžeme hrát se soupeři vyrovnané partie. Na začátku jsme nějaké body poztráceli, ale nakonec si myslím, že to sedmé místo i uhrané body asi odpovídají tomu, na co Podolí na podzim mělo.

Je pravda, že start jste optimální neměli. Tři remízy a dvě prohry, co jste si říkali?
Bylo vidět, že jsme šli do přeboru s respektem, možná byl až přehnaně velký. Všechno si to ale postupně sedalo. Začalo to remízou 3:3, dostávali jsme docela dost gólů. Taky jsme si mysleli, že máme docela těžký los. A nakonec se ukázalo, že ti soupeři jsou většinou ve druhé polovině tabulky...

Podolí se o přebor hodně dlouho snažilo. Jaký máte z přeboru dojem?
Já jsem z přeboru nadšený. Ta soutěž má obrovskou kvalitu. Do každého zápasu musíte jít soustředěný na sto procent a je jedno, jestli hrajete proti prvnímu nebo poslednímu týmu. Každý zápas můžete vyhrát, ale taky můžete s kýmkoliv prohrát.

Dostali jste jen dvacet gólů. Je tohle základ hry vašeho týmu?
V minulé sezoně jsem byl na hřišti v některých zápasech tak trochu do počtu, tady v přeboru jsem daleko víc v permanenci. Jak jsem říkal. Na začátku sezony jsme dostávali hodně gólů, ale postupně se to zlepšovalo. A třeba Dukla JM proti nám neměla ani jednu šanci. Defenziva a hra stoperů byla lepší a lepší. Za sebe můžu říct, že když jsem v prvním utkání ze dvou střel dostal dva góly, tak jsem byl docela dole. To jsem se dobře necítil. Ale čím dál tím víc si to sedalo a zlepšovalo.

Dělíte se díky tomu i první místo v soutěži vychytaných čistých kont v přeboru, radost z vás musí mít i pokladník. Těší vás ty vychytané nuly?
Co se týče pokladníka, tak tím jsem v Podolí já, takže si to tam píšu sám sobě. (směje se) Taky tam jsou příspěvky za hráče utkání, tam mě trenér taky občas dal... Myslím, že ta čistá konta jsou i zásluha kluků, kteří mi v defenzivě hodně pomáhají.

Čelil jste šesti penaltám a hned čtyři jste chytil. Jste penaltový specialista?
Řekl bych, že penaltový specialista nejsem. Ale je fakt, že od přípravky přes žáky se mi při penaltách docela dařilo. Při penaltě sleduji střelce, jestli mi nenaznačí, kam to chce kopnout. Často se snaží být nenápadní, až jsou nápadní...

Souhlasíte se rčením, že penalta nejde chytit, jen se dá špatně kopnout?
Určitě. A zvláště s mojí výškou. To musím být při zákroku na místě fakt včas. Ale když ji střelec zahraje dobře, nemáte většinou šanci. A když tam jdete napřed, tak si toho zkušený hráč všimne a pošle jí jinam.

Prohlížíte si v době videopřenosů střelce soupeře? Nebo je u vás hlavní instinkt?
V neděli večer se na sestřihy zápasů koukám. A když koukáte na góly, tam jsou většinou i ty penalty. Třeba když jsem chytil dvě penalty Kalivodovi z Královic, tak na něm jsem zrovna nepoznal, kam se je chystá kopnout... Ale tehdy to na mě řvala celá lavička. (směje se) Akorát když křičí, že to dá střelec doprava, tak musíte zvažovat, jestli to berou ze svého pohledu, nebo z toho mého...

Říkal jste, že by vám udělalo radost, pokud byste chytil penaltu nějakému sparťanovi. Když to vezmu z pohledu nejvyšší soutěže, tam Sparta při penaltách často selhávala. Užil jste si aspoň na dálku hodně radosti?
Jsem slávista, ale zase ne nějak radikální. Snažím se na všechno koukat objektivně. Takže si stojím za tím, že Slavia Spartu potřebuje a naopak. Mělo by to tak být, že by o titul hrála právě Slavia se Spartou. Když teda Slavia vyhraje titul a Plzeň bude druhá, asi to taky nějak vydržím.

Když se Sparta trápí, můžete si trochu rýpnout do vašeho trenéra Josefa Jarolíma, který za letenský tým hrával ligu...
Ono je těžké rýpat do někoho, kdo je ještě kritičtější, než jste vy. Takže nějaké rýpání není na místě.

Když se podíváte na tabulku, třetí místo není zase tak daleko. Pokusíte se posunout výš, nebo bude hlavní udržet přebor?
Nahoře by si přál hrát každý. Ale náš hlavní cíl je se zachránit, takže když se nám povede zůstat na sedmém místě, budeme to brát. Tabulka je vyrovnaná, sestupují čtyři celky, takže když se vám nepovedou čtyři zápasy, hned se můžete dostat do problémů. Myslím, že hodně týmů nemůže být v klidu. Strach nemáme, ale jásat také nemůžeme.

V minulé sezoně jste vybojovali postup s Újezdem Praha 4. Co říkáte na jeho tažení nejvyšší pražskou soutěží?
Čekal jsem, že budou v tabulce nahoře. Jsou hodně silní doma, tam neztrácejí body, mají obrovskou kvalitu. A taky mají skvělé standardky, útočné i ty obranné. Fakt se jim ten podzim povedl.

Poslední otázka bude tak trochu jiná. Vaše jméno je shodné se známým hokejovým útočníkem, není to nějaký příbuzný?
Možná je to nějaký vzdálený příbuzný, ale lhal bych, přesně to nevím, nezkoumal jsem to. Ale fandím mu, to jo, byl přece ve Slavii, které to navíc tehdy hodně šlo. Jen kvůli jménu mu ale nefandím.

FOTBAL NA PODOLÍ PODPORUJÍ